Wanneer je een conflict hebt dat uit de hand loopt kun je het vaak niet meer zelf oplossen. De ruzie en frustratie worden alleen maar erger en kunnen zelfs je hele leven gaan beheersen. Het kan bovendien schadelijk zijn voor je gezondheid en je toekomst.

Mediation werkt onafhankelijk en met beproefde methoden en biedt je de mogelijkheid om een conflict te helpen oplossen en je gewone leven weer op te pikken.

Waarom mediation?


Wanneer een geschil op het punt staat te escaleren of dat punt al voorbij is is het verstandig een mediator in te schakelen. Beide partijen komen er namelijk zelf niet meer uit en verder contact leidt alleen maar tot verergering van het probleem. Een ruzie die blijft voortslepen of een gang naar de rechter zijn schadelijk en duur.

Bemiddeling door een onafhankelijke en deskundige partij biedt dan uitkomst. Mediation biedt je een kans om in goede harmonie tot een oplossing te komen.

Mediation zorgt voor oplossingen die blijvend zijn. Daar is iedereen bij gebaat; u komt elkaar immers altijd weer tegen. Op een verjaardag, in de buurt, op school of op het werk. 

Dan is het fijn als je elkaar recht in de ogen kunt kijken. Uiteraard is het wel belangrijk dat je bereid bent om te luisteren, openstaat voor een oplossing en mee wilt werken om het probleem de wereld uit te helpen. 

In ongeveer 80 procent van de gevallen kan mediation een oplossing bieden. De overige 20 procent mag dan misschien niet opgelost zijn; vaak is men toch tot nieuwe inzichten gekomen en past men het gedrag daar op aan.

Wanneer biedt mediation uitkomst?

De mediator creëert een harmonieuze omgeving waarbinnen hij/zij als neutrale (conflict)bemiddelaar partijen de mogelijkheid geeft en faciliteert om gezamenlijk tot een oplossing te komen. 

U kunt de mediator inzetten bij het willen oplossen van een conflict. Bijvoorbeeld op het gebied van een echtscheiding/relatie, een arbeidsconflict, burenruzie of een erfeniskwestie. Daarbij is het noodzakelijk dat alle partijen bereid zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Na het bespreken van het probleem en de achterliggende emoties, gevoelens en wederzijdse belangen wordt ook door de partijen zelf gewerkt aan een voorstel tot een oplossing. De mediator zal de oplossing, die door alle partijen wordt gedragen, vastleggen in een overeenkomst (convenant) die door partijen wordt getekend, waarna de mediation wordt beëindigd.

Nazorg
Het is mogelijk dat partijen na het vastleggen van de afspraken in één of twee sessies de voortgang samen met de mediator willen evalueren. Afspraken kunnen dan soms nog iets worden aangescherpt.

Wanneer schakel je een mediator in?


Intakegesprek

Het heeft de voorkeur om de mediation gesprekken op neutraal terrein te laten plaatsvinden. Graag nodig ik beide partijen uit om dit te doen op mijn kantoor te Zoetermeer. Wanneer dat niet gewenst is, wordt er samen een alternatieve locatie afgesproken. Tijdens het eerste gesprek leg ik uit wat mediation is en wat ik als mediator voor u kan betekenen.

Wij maken afspraken over vertrouwelijkheid en de manier van communiceren. U neemt geheel vrijwillig deel aan een mediation. Dat betekent ook dat u elk moment met de mediation kunt stoppen. Wij bespreken uw intentie om deel te willen nemen en welk doel u voor ogen hebt. Tijdens dit gesprek neem ik ook de zgn. mediationovereenkomst met u door. In de meeste gevallen heeft u deze van te voren al van mij ontvangen. Wanneer partijen na dit gesprek wensen door te gaan met de mediation, zal de overeenkomst door partijen en mijzelf worden ondertekend alvorens de mediation te starten. In het geval dat één van de partijen niet wil doorgaan, zal er geen vervolgafspraak plaatsvinden. Er zal dan ook niets in rekening worden gebracht.

Inventarisatiefase

In de inventarisatiefase ga ik met beide partijen op zoek naar de achterliggende situatie, emoties, gevoelens etc. die ten grondslag liggen aan het conflict. Ook gaan we op zoek naar de gezamenlijke belangen die partijen hebben.

Als gespreksleider zal ik ervoor zorgen dat het gesprek op een prettige wijze plaatsvindt en dat de communicatie tussen partijen constructief blijft.

Werken aan de oplossing

Nadat alles is besproken en alle belangen duidelijk zijn geworden, gaat er gewerkt worden aan de toekomst waarbij het conflict niet meer bestaat. Op basis van de wederzijdse- en gezamenlijke belangen waarbij de partijen meer inzicht hebben gekregen en men elkaar beter kan begrijpen, wordt er gestart met het vinden van de juiste oplossing. 

Ook in deze fase faciliteert de mediator het gesprek en de zoektocht naar de oplossing. Door middel van brainstormen, waarbij partijen graag ook out-of-the-box willen denken, wordt er vaak constructief gewerkt aan een gezamenlijke oplossing. 

Nadat partijen het geheel eens zijn over de gevonden oplossing, vindt de afsluitende fase plaats, waarbinnen de gemaakte afspraken kunnen worden vastgelegd in een door alle partijen te ondertekenen document. Het tot stand komen van dit document wordt ook door de mediator geïnitieerd en begeleid.

HOE WERKT KOUWETS MEDIATION?